dissabte, 19 de desembre del 2009

Conferència LA WEB 2.0 i L'EDUCACIÓ al CIBERNÀRIUM


Dins la setmana d'activitats extraordinaries, el dilluns vam assistir a la conferència sobre la web 2.0 i l'educació al Cibernàrium a càrrec de José Manuel Pérez Tornero i Santiago Tejedor, professors del Departament de Periodisme de la UAB.

Cibernàrium és un espai per iniciar-se a les noves tecnologies. És un multi espai de Barcelona activa que compta amb més de 1000 m2 ubicat al Parc Tecnologic de Barcelona nord. És un espai públic. El seu objectiu és posar a l'abast dels ciutadans a partir de 16 anys l'accés a les noves tecnologies i saber com utilitzar-les. El seu model formatiu es divideix en tres programes:

1.-Inicia't en internet.

Consisteix en activitats de curta durada (1 o 2 hores) que permeten descobrir, conèixer i aprendre a utilitzar les eines digitals. Iniciar-se al món d'Internet i iniciar-se al món digital.

2.-Creix amb internet.

Activitats de curta durada (3 o 4 hores) que permeten millorar les habilitats professionals de les noves tecnologies i les eines de disseny web i multimèdia. Hi ha fins a 82 activitats diferents i es van actualitzant cada trimestre.

Itineraris de formació.

Formació a mida per a grups.

També compta amb un centre de recursos i una sala de navegació online. El 2008 hi va haver fins a 60.000 participants.

El tema principal de la conferència però era la comunicació i educació en la web 2.0.

Vam fer un repàs a la història i ens vam adonar de la importància de la comunicació. La manera de comunicar-nos cada cop evoluciona més ràpidament, la comunicació cada vegada és més fàcil i ràpida. Per tant hem d'estar al cas en l'evolució de les noves tecnologies i tenir una formació continuada.

A la conferència ens van passar el següent vídeo


Un vídeo on podem observar la ràpida evolució que té el món actualment. I moltes vegades no en som conscients.

També ens van passar un petit qüestionari on hi havia 94 aplicacions gratuïtes que ens poden ser molt útils. El resultat no va ser gens bo ja que ningú coneixia més d'un 50% d'aquells recursos.
Després vam comentar els següents i ens en van fer una petita demostració.
Vozme: Ens permet insertar un text en qualsevol idioma i convertir-lo en àudio mp3.
Aprobbo: Ens permet detectar els "copia y pega" d'Internet i així podem saber si un treball és original o és un plagi.
Igoogle: Un escriptori digital on trobem les eines específiques que necessitem.

De la web 2.0, dir que va sorgir amb l'idea de plantejar una millora per internet. Tim O'Reilly va ser qui ho va iniciar, va posar en pràctica una transició de webs tradicionals a webs dels i per usuaris. Deixant de ser webs en format html a ser webs interactives i en xarxes, on tothom hi pot participar. En aquesta nova generació de webs, els usuaris tenen molt a dir, ja que son els protagonistes, no com abans, que només hi havia un webmaster on ell tenia tot el control. La web 2.0 és una web que confia en els seus usuaris. Que regeix l'evolució del ésser humà, doncs el seu software millora a partir del seu ús. Una web que potencia les experiències dels usuaris i que els permet veure, escoltar, llegir, escriure, opinar, jugar, gestionar grans quantitats d'informació...etc
participar.


Valoració:

Trobo que el cibernàrium és un espai molt ben aconseguit, ja que la seva oferta i disposició està a alcans de qualsevol usuari, doncs és gratuït. A més, té una gran varietat d'activitats que permeten no quedar-se estancat en l'escletxa d'aquest fugaç món tecnològic.

També, opino que la web 2.0 és un pas de gegant en la nostre evolució com a éssers humans. Penso que en general ens enriqueix en tots les sentits. Encara que hem de tenir en compte els "perills"que comporta, doncs tothom pot participar en la xarxa i posar el que vulgui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada