dimecres, 9 de desembre del 2009

Fer de mestre. Eulàlia Bosch



Hola a tots,

A classe de seminari ens hem centrat en la primera activitat dins d'una setmana plena d'esdeveniments i actes que ens apropen a la realitat educativa.
L'encarregada d'encetar aquesta setmana d'activitats extraordinàries, ha estat l'Eulàlia Bosch, la qual ens va fer una conferència titulada "Fer de mestres".
L'Eulàlia Bosch és reconeguda dins l'àmbit educatiu perquè és professora de filosofia i autora de diversos llibres com: plaer de mirar, educació i vida quotidiana, un lloc anomenat escola, entre d'altres.

La conferència, que va tindre lloc a la sala d'actes de Blanquerna, va començar amb un breu reconeixement a la feina de l'Eulàlia per orientar-nos i situar-nos als més novells. Aquesta breu presentació la va dur a terme la professora Dolors, i ens va voler fer entendre que l'Eulàlia sempre ha tingut un constant interès per l'educació, i un tracte molt proper amb tot el que envolta. Per tant, hem d'aprofitar la seva experiència ample i rica.
Un cop comença la xerrada, comenta que aquesta iniciativa és molt bona, però encara ho seria més si pogués fer-se cada trimestre amb gent molt diversa que ens donin diferents perspectives del que vol dir ser mestre. A continuació, va voler concretar i situar-nos, dient que aquesta xerrada porta el nom de "Fer de mestres dins el marc de la ciutat". I tot seguit va començar a explicar que aquesta professió està molt lligada als nens, i per molt que estiguin o els veiem quiets, estan en continu creixement. I nosaltres tenim la responsabilitat d'intervenir correctament en aquest procés. El nen és un estranger, un ésser que acaba d'arribar en aquest món i que està en constant aprenentatge. I per aquest motiu, la docència ha d'ajudar-los a trobar el seu lloc en l'entorn. La ciutat l'aprenem a viure gràcies a les relacions que establim des de la nostra condició de nens amb la resta de gent de la ciutat que ens la mostra, que ens la fa amistosa o enemiga. Que ens permet moure'ns amb tranquil•litat per aquesta ciutat. Aprendre a viure a la teva ciutat, és saber viure

També ens va fer una pinzellada al Pla Cerdà (www.anycerda.org), mostrant-nos que les escoles estan ubicades per zones i que durant els últims anys han sorgit poc a poc de noves. I obsequiar-nos amb un parell de metàfores molt interessants, com van ser les del rumiats i l'acomodador del cinema, on aquesta ultima ens definia com el guia que ha de mostrar el camí per que el nen es desenvolupi i adquireixi "forma".

A més a més, ens va voler deixar clar, que tot el que ens mostren les arts és únic. Totes les emocions que transmeten són difícils que ens les trobem en la nostre vida diària, i per aquest motiu hem d'intentar gaudir i aprendre d'elles.

I per acabar, m'agradaria comentar una frase que va dir i és molt certa. Diu així: "Per voler ser mestre, s'ha de tenir el desig de saviesa". Crec que ella vol dir que hem de tenir aquest instint de saber sempre més per poder donar resposta i alimentar la nostre curiositat. Ser mestre vol dir està en constant connexió amb la informació i enriquir-te en tot moment, doncs mai és suficient, i transmetreu ens omple de satisfacció.

P.D: Aprofitant la conferència, vam utilitzar els primers deu minuts per veure les diferents maneres que tenim por prendre apunts. Es van veure que una sola manera no hi ha, depèn del ser artesà. Ja pot ser enumerant, redactant, o fins i tot fent servir claudàtors per recordar imatges.
Fins la propera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada