dimecres, 9 de desembre del 2009

El procés de composició escrita



Aquest és model teòric de Linda Flower i John R. Hayes, 1981

En el 1996, Hays va intentar fer actualització. Va incorporar un component actitudinal que inclou actituds i emocions entre altres aportacions menys rellevants.

Aquest procés, que porta a terme el nostre cervell, comença en la situació de comunicació, que conté tots els elements que són externs a l’escriptor. Dins al situació de comunicació està el problema retòric, que són el conjunt de circumstàncies que fan que una persona es decideixi a escriure. Està compost per:
- Tema: Assumpte del que tracta un discurs o escrit.
- Audiència: A qui va.
- Propòsits: Els objectius.

Simultàniament, això comporta que els text es vagi produint.

Aquest problema retòric genera organització i formulació d’objectius. D’això s’anomena fer plans, on desemboca la memòria a llarg termini que inclou els coneixements que l’escriptor té enregistrats o emmagatzemats en el cervell, que són de contingut temàtic, audiència i les diferents estructures del text.

Fer plans, redactar, revisar i controlar formen el procés d’escriptura, on aquest últim és el mecanisme que s’encarrega de regular en quin moment actuen els altres tres.

Fer plans es comunica amb redactar, aquest passa a ser text que es va produint i seguidament es revisa (llegir - refer).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada