dissabte, 5 de desembre del 2009

Internet canvia la forma de llegir... i de pensar?

Un cop llegit l’article del diari El País, escric a continuació un petit resum amb la seva corresponent valoració personal.

Aquest article, el qual parla de les conseqüències de l’ús abusiu que fem d’internet, està ple de curiosos i interessants pensaments d’experts que t’endinsen a fer una profunda reflexió.

Els experts coincideixen en dir que estem davant d’un canvi sense precedents, del qual no estem preparats com a éssers humans que som. I per tant, esdevenen conseqüències.

El nord-americà Nicholas G.Carr, expert en TiC, diu que internet, al ser el nostre medi universal, podria estar “re-ensinistrant” els nostres cervells per permetre rebre informació de manera més ràpida i en petites porcions.

Un altre expert, Beau lotto, comparteix la idea de que si la informació es presenta en una forma determinada, el cervell aprendrà aquesta estructura. Per tant, evolucionarà o es complementarà sense problemes, deixant enrere les anteriors.

També, altres experts, afirmen que quan confiem en la part no biològica (maquines) de la nostre intel.ligència, la part biològica treballa menys (el que passa amb l’abús del cercador Google), però la combinació total fa augmentar la nostra intel.ligència.

Maryanne Wolf es centra en el problema de la lectura, doncs diu que una lectura no profunda impedeix un pensament profund, i per tant el procés de pensament es restringeix.

Per acabar, Edgard Tenner, fa entendre que l’ús que fem d’internet és molt superficial, que hi podríem treure molt més suc, però que és un problema cultural reversible.

Com a valoració personal, dir que estic d’acord amb tots els comentaris dels experts. Crec que internet a hores d’ara és imprescindible, però per aquest motiu ens hem d’educar vers a ell, i no al contrari, és a dir, que ell ens eduqui.

En un exemple molt proper, podem veure com internet ens facilita informació (com l’article que acabem de llegir), i això ens atrau. I sense voler estem adquirint costums regides per aquest mitja. Com és fer una ullada ràpida i per sobre, sense posar-hi atenció al que llegim, ja que estem sobrats d’informació i això fa que vulguem mirar-la tota.

El perill és que aquesta despreocupació o ullada per sobre, també la traslladem a la vida diària i al nostre pensament. Són riscos els quals estem immersos, doncs els éssers humans tendim a la comoditat i pera quest motiu va aparèixer la tecnologia

Fins la propera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada